Bezoek Doi Suthep - Reisverslag uit Chiang Mai, Thailand van Gerard / Marleen / Sacha / Cyra / Roland Lubbers - WaarBenJij.nu Bezoek Doi Suthep - Reisverslag uit Chiang Mai, Thailand van Gerard / Marleen / Sacha / Cyra / Roland Lubbers - WaarBenJij.nu

Bezoek Doi Suthep

Door: Marleen en Gerard

Blijf op de hoogte en volg Gerard / Marleen / Sacha / Cyra / Roland

02 Juli 2008 | Thailand, Chiang Mai

Wij zijn gistermiddag zonder de kinderen naar de Doi Suthep geweest. Dit is in noord Thailand een van de belangrijkste heiligdommen. Deze tempel ligt op een berg buiten Chiang Mai van waar je een prachtig overzicht over de stad hebt. Bij ons Guesthouse Hollanda Montri hadden wij via de schoonmaakster vervoer geregeld. Dat bleek achteraf haar man te zijn, want zo werkt dat in Thailand. Voor 500 Baht konden wij de hele middag over hem beschikken. Hij bracht ons samen met zijn dochter naar boven naar de ingang van de tempel. Tijdsdruk kennen de Thai niet. Met z'n tweeën hebben ze ruim twee uur gewacht tot we weer terug waren om ons vervolgens in een klein uurtje weer terug te rijden naar huis.

Yut onze chauffeur, had ons 's morgens ook al naar de fabriekjes in de omgeving van Chiang Mai gereden. Voor de kinderen was dit genoeg activiteit. Terwijl wij naar het heilige der heiligen gingen, lagen zij in het zwembad. Gisteravond wilden de meiden nog even shoppen op de "Night Bazaar". Er is wel enige gelijkenis met de zwarte markt in Beverwijk. Moet je een keer gezien hebben maar dan is het ook goed. De Sunday market en de Saterday market vinden wij veel leuker en ook meer echt Thai. Daar staat tegenover dat de ochtend markt (groente, vlees, vis enz.) waar we per ongeluk verzeild raakten heel bijzonder was.

De Doi Suthep is een van die plekken die je gewoon even gezien moet hebben. Thailand heeft qua stedenbouw en architectuur niet zo veel te bieden. Dit geld voor meer Aziatische landen. De tempels en de Doi Suthep zijn daarop een uitzondering. Maar ook daar is het vooral de omgang, gebruiken en de mensen het bijzonder maken. De Doi Suthep is daardoor zeker de moeite waard om te bezoeken. In het tempelcomplex aangekomen vroeg een gehandicapte man of wij voor 100 Baht (€ 2,=) op een foto wilden met als achtergrond de gouden Stupa. Op een dergelijke geprinte foto zaten wij niet zo te wachten, waarop wij hem vroegen of hij niet een paar foto's kon maken met ons eigen toestel. Dat hebben we geweten. De man werd helemaal enthousiast en ging al hinkepinkend het hele complex met ons door en bij elke bezienswaardigheid moesten wij poseren voor een staatsieportret. Ondertussen vertelde hij ons in zijn gebrekkige Engels over de wetenswaardigheden van verschillende zaken. Tot slot bracht hij ons naar een oude monnik die ons moest zegenen en ons een touwtje om de arm bond. De monniken mogen echter op geen enkele wijze vrouwen aanraken. Daar liet hij het touwtje over de pols van Marleen vallen en moesten wij deze zelf vastbinden. De symboliek van het touwtje is dat je deze om je pols houdt tot het er vanzelf afvalt en dat het gedurende die periode de drager geluk brengt en beschermt.